Regionerne får 54 mio. kr. til jordforureninger, der udgør en risiko for overfladevand
Ved en ændring af jordforureningsloven i 2014 fik regionerne udvidet jordforureningsopgaven til også at omfatte jordforureninger, der udgør en risiko for overfladevand og natur. Lovændringen var et led i gennemførelsen af EU’s vandrammedirektiv. Det blev aftalt at udskyde forhandlingen om økonomisk kompensation, da opgavens omfang ikke var kendt. I 2012 blev der derfor udarbejdet et såkaldt enighedspapir, hvorefter regionerne i 2014-2018, inden for den eksisterende økonomiske ramme, screenede alle kortlagte lokaliteter i forhold til risiko for overfladevand. Miljøstyrelsen udviklede et screeningsværktøj til screeningen, og det blev aftalt, at finansiering af opgaven skulle forhandles i 2019.
Økonomiforhandlingerne blev indledt med møder på fagligt niveau med Miljøministeriet efter sommeren 2018. Der blev udarbejdet et enighedspapir 2, og i 2020 faldt en ny aftale på plads, hvor regionerne med økonomiaftalen for 2021 fik i alt 65 mio. kr. til feltundersøgelser i 2021 og 2022. Det fremgår af aftalen, at økonomiforhandlinger om den videre indsats forventes at finde sted i 2023.
VMR offentliggjorde den samlede rapportering af undersøgelserne i januar 2024.
For at opnå god tilstand i alle forekomster af overfladevand har vi vurderet, at følgende aktiviteter skal gennemføres:
- Screening af yderligere ca. 11.000 lokaliteter
- Kildenære undersøgelser på ca. 1.600 V1-lokaliteter
- Risikoafklaring (feltundersøgelser) af ca. 730 lokaliteter
- Videregående undersøgelse af ca. 350 lokaliteter
- Afværgeforanstaltninger på i alt ca. 180 lokaliteter.
Den samlede indsats er vurderet til at ville koste mere end 2 mia. kr. Dertil kommer indsatsen på de syv generationsforureninger, som udgør en risiko for overfladevand, som er separat finansieret og ikke medregnet ovenfor.
Miljø- og Ligestillingsministeriet offentliggjorde den 20. december 2024, at der nu afsættes 54 mio. kr. til at regionerne kan undersøge, afværge og oprense jordforureninger ved vandområder. Ministeriet har bedt Danske Regioner om at udarbejde en plan for, hvordan midlerne skal prioriteres. Det fremgår af ministeriets henvendelse til Danske Regioner, at der er et politisk ønske om, at så stor en andel som muligt af midlerne anvendes til egentlige oprensninger, og at ministeriet ønsker samtænkning med den pulje på 100 mio. kr., som er afsat i PFAS-handlingsplanen.